Paikkatietoaineisto: Määritetyt tulva-alueet, vesistötulva

Määritetty tulva-alue kuvaa tietyn vedenkorkeuden aiheuttamaa tulvan peittämää aluetta, jolle on tavallisesti laskettu myös todennäköisyys (toistuvuusaika). Tulvan toistuvuusaika tarkoittaa sen ajanjakson pituutta, joka keskimäärin kuluu, ennen kuin tietyn suuruinen tai sitä suurempi tulva esiintyy uudelleen. Esim. todennäköisyys kerran 100 vuodessa toistuvan tulvan (1/100a) esiintymiselle jonakin valittuna vuonna on 1 %.

Vesistötulvan määritetyt tulva-alueet on saatavilla paikkatietokantana toistuvuuksilta 1/20a, 1/50a, 1/100a, 1/250a ja 1/1000a. Kullakin toistuvuudella on oma karttatasonsa. Määritetyissä tulva-alueissa on kuvattu yleensä tulvan peittävyyden lisäksi myös vaaran asteena käytetty vesisyvyys vyöhykkeittäin (0-0.5 m, 0.5-1 m, 1-2 m, 2-3 m, yli 3 m ja vesistö). Tämän lisäksi on saatavilla karttatasot tulvakartoitettujen alueiden rajoista sekä infoviivoista (poikkiviivoista). Infoviivoihin on tallennettu attribuuttina eri toistuvuuksien vedenkorkeuslukemat tulvakartoitetuilta alueilta.

Tulva-alueen määritys tehdään määritettyjä vedenkorkeuksia ja maanpinnan topografian kuvaavaa korkeusmallia (DEM) tai -korkeuskäyriä käyttäen tulvamallinnuksen avulla: vesisyvyys = vedenpinta – maanpinta. Tulvamallinnuksen haasteena on harvinaisten, suurten tulvien vedenkorkeuksien määrittäminen. Niiden arvioimiseen sisältyy monia epävarmuustekijöitä. Korkeusmallin tarkkuus vaikuttaa oleellisesti tulvakartoituksen tarkkuuteen ja sen kustannuksiin. Tarkkuus on ilmoitettu ominaisuustiedoissa.

Määritetyt tulva-alueet tuotetaan erityisen merkittäviltä tulvariskialueilta yksityiskohtaisen tulvakartoituksen menetelmällä. Paikkatietoaineisto on tarkkaa ja mahdollistaa rakennuskohtaisen tarkastelun. Lähtötietona on aina tarkka korkeusmalli (korkeustarkkuuden keskivirhe enintään 30 cm). Määritettyjen tulva-alueiden taustakarttana voidaan tällöin käyttää peruskarttaa. Yleispiirteisen tulvakartoituksen menetelmällä tuotettu määritetty tulva-alue kuvaa puolestaan tulva-alueen kustannustehokkaasti riittävällä tarkkuudella: tarkkuus suhteutetaan tulvariskiin. Yleispiirteisellä tulvakartalla ei esitetä yksittäisiä rakennuksia. Taustakarttana käytetään esim. seutukarttaa. Tarkempi määritetty tulva-alue korvaa aina epätarkemman määritetyn tulva-alueen.

Tulvakartoituksien laatimisesta vastaavat Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset). Eri puolilta maata on valmistunut tulvakartoitus tähän mennessä 74 joki- ja järvialueelta sekä 4 merialueelta.

Aineistojen metatiedot ovat saatavilla ympäristöhallinnon tulvatietojärjestelmästä (http://hertta.vyh.fi > Vesivarat > Tulvat). Täydelliset metatiedot löytyvät lomakkeista PDF-muotoisten tulvakarttojen yhteydessä osoitteesta www.ymparisto.fi/tulvakartat. Ks. myös intranetistä Palvelut ja työkalut > Vesivarapalvelut > Tulvat > Tulvatietojärjestelmä.

Lisätietoja tulvakartoituksesta on saatavilla ympäristöhallinnon verkkopalvelun tulvakartoitus-sivulta ja oppaasta yleispiirteisen tulvavaarakartoituksen laatimiseen (Ympäristöopas 127).

HUOM! Aineiston aiemmin sisältämät meritulvakartoitukset on siirretty omaksi aineistokseen (Määritetyt tulva-alueet, meritulva). Nämä aineistot löytyvät kuitenkin toistaiseksi myös vesistötulvien joukosta, kunnes Hertta-sovellus on saatu päivitettyä.

 

Lähde: ELY-keskukset ja SYKE
Esitysmuoto: Vektori  
Tarkkuus: Vaihtelee kohteittain ja alueittain. Korkeusmallin korkeustarkkuus on ilmoitettu ominaisuustiedoissa. Taustakarttana ei saa käyttää peruskarttaa, jos korkeustarkkuus on huonompi kuin 30 cm.
Koordinaattijärjestelmä: KKJ/YK 
Aluejako: Koko Suomi vesistötulvan toistuvuuksittain (todennäköisyyksittäin) 1/20a, 1/50a, 1/100a, 1/250a ja 1/1000a omina karttatasoinaan
Kattavuus: Tilanne 8.11.2011: 81 kohdetta. Tulvakartoituksien kartoitus- ja päivitystilanne
Ylläpito: 2 krt/v (touko- ja marraskuu)
Copyright: ELY-keskukset ja SYKE, osittain MML (rantaviiva), lupanumero
Aineiston nimi: MaaritetytTulvatVesisto
 

 


Lisätietoja: arctuki@ymparisto.fi
 

Sivu päivitetty 8.11.2011