OIVA - Ympäristö- ja paikkatietopalvelu asiantuntijoille


OIVA - Ympäristö- ja paikkatietopalvelu asiantuntijoille

Palvelu tarjoaa ympäristöhallinnon tietojärjestelmiin tallennettua tietoa vesivaroista, pintavesien tilasta, pohjavesistä, eliölajeista, ympäristön kuormituksesta ja alueiden käytöstä sekä ympäristöön liittyviä paikkatietoaineistoja. Tietoja ovat tuottaneet ja keränneet sekä valtion ympäristöhallinnon virastot, erityisesti Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY) ja Suomen ympäristökeskus, että muut tahot. Palvelulla ympäristöhallinto haluaa edistää ympäristötiedon saatavuutta ja käyttöä.

Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti asiantuntijakäyttöön. Palvelun käyttö on maksutonta.

Oiva-palvelun karttatoiminnot uudistettu

  • Oiva-palvelussa on otettu käyttöön uusi ympäristökarttapalvelu Karpalo, joka korvaa aikaisemman Karttapalvelun. Myös tietojärjestelmien karttatoiminnot on muutettu käyttämään Karpalon toimintoja.
  • Karpalo toimii kaikilla yleisimmillä www-selaimilla, mutta se vaatii selaimelle Microsoft Silverlight 5 -selainliitännäisen (pluginin), jonka voi tarvittaessa asentaa ilmaiseksi Microsoftin sivuilta
  • Ympäristön kuormitus -osassa oleva Melu-tietojärjestelmä tulee olemaan jonkin aikaa pois käytöstä, koska siinä karttatoimintojen uudistus on vielä kesken.
  • Alueidenkäytön tietojärjestelmissä teemakartat ovat poistuneet käytöstä
    • Elinympäristön seurannassa ja Kaavoituksen seurannan tilastossa teemakartat eivät enää toimi karttapalvelu-uudistuksen jälkeen.
    • Tieto- ja analyysipalvelu Liiteri korvaa valmistuessaan nykyisten osajärjestelmien teemakarttatoiminnallisuuden tietojen havainnollistamisessa.

Ympäristötietojärjestelmien julkiset rajapinnat

  • Avoimet rajapinnat tarjoavat ympäristötietojärjestelmien julkisen tietosisällön yleiseen käyttöön. Ensimmäisenä on julkaistu pintavesien laatutiedot sisältävä rajapinta. Rajapintoja tullaan julkaisemaan muista aihepiireistä lähitulevaisuudessa.
  • Rajapinnat on toteutettu OData –rajapintana. OData-standardi määrittelee tavan toteuttaa tietojen hakua REST-tyyppisessä rajapinnassa. Palvelun käyttöehdot on kuvattu Oiva-palvelussa.

Palvelun käyttö

Palvelua käytettäessä tule ottaa huomioon palvelun käyttöehdot. Osa aineistoista vaatii palveluun kirjautumisen. Kirjautumisen yhteydessä käyttäjän tulee antaa pyydetyt tiedot palveluntarjoajalle. Kirjautumisen jälkeen käyttäjälle toimitetaan palvelussa tarvittava salasana. Käyttäjän henkilötietoja käytetään vain palvelun rekisteriselosteessa mainittuun tarkoitukseen. Ympäristöhallinnon paikkatietoaineistojen lataaminen ja rajapintapalveluiden käyttäminen ei edellytä palveluun kirjautumista.

Ympäristöhallinto ei tarjoa palvelun käyttöä tukevaa henkilökohtaista asiakaspalvelua. Palautteet ja mahdolliset palvelua koskevat kysymykset pyydämme lähettämään Palaute-linkin kautta.

Sisäänkirjautuminen

Sähköpostiosoite

Salasana

 

Jos olet uusi käyttäjä, siirry sivulle: Rekisteröityminen
Jos unohdit salasanasi, siirry sivulle: Salasana unohtunut?

Muokattu 6.10.2015

© Copyright Valtion ympäristöhallinnon virastot | Palaute | www.ymparisto.fi